February 13, 2013

A Timeless Elegance


A complete re-design transformed this house to give the owners an open look and the ‘wow’ factor they desired.

BY STEVEN THRENDYLE

When the time came to renovate their 20-year-old home in Surrey’s Panorama Ridge neighbourhood, these homeowners knew it would be a major project. The recent empty-nesters now found themselves living in a 3,800-square-foot house that they had to rethink for its use and function to adapt to this new stage in their lives.

They called on the expertise of My House Design/Build/Team of Greater Vancouver to carry out the entire transformation process. The interior design team was spearheaded by Linda Jones, a 20-year veteran in home renovations who has been working with My House since 2003. She says, “The clients were quite involved with the process right from the beginning, partly due to the fact that they had designed and built the original house on their half-acre lot.

“They were looking for a sophisticated, elegant look that would not date itself,” Jones says. As for the homeowners, “he wanted a grand entranceway, where you open the front doors and go, ‘wow!’ She wanted a brand new kitchen and expanded dining area to accommodate lots of guests. “The clients love to entertain,” says Jones, “and the entire interior was opened up to create a feeling of spaciousness, and bring the outdoors in.” The whole process took about a year and a half to complete: just over six months for the design to be created, and then another year to make the dream home become the reality.

“They were looking for a sophisticated, elegant look that would not date itself.”
Linda Jones, my house design

The most unique aspect of the house is the open air lanai, which had existed in the previous home but was thoroughly re-imagined in this reno. “When you walk through the grand entranceway, you can see straight through to the dining room and into the lanai, which has been raised to the same level.” A movable glass wall panel system between the dining room and the lanai can be opened up to create more space. Heating is provided by one of four natural gas fireplaces – the lanai features a granite ledgestone fireplace which adds texture and provides warmth.

Four small, existing skylights were replaced by a dramatic wood beam and glass system which provides light not only into the lanai but to the adjoining family, dining, and master bedrooms. The lanai became more open and the outside deck was enlarged to accommodate a new spa-style hot tub. As the centre for entertaining and food preparation, the entire kitchen, dining, and living area were remodelled. Jones says, “We created a more functional use of space by switching the dining area with the living room.

“We added coffered ceilings and other moulding details to augment the spaciousness in this room, right off the grand entranceway.” Art niches present privately collected objects and paintings. In addition, carpeting was removed, the hardwood floors were extended and refinished and 24-inch by 24-inch tile flooring was used throughout the dining room and lanai. “We also replaced all of the windows of the house, the front entrance doorway, and added glass walls all in order to bring in more light and create that openness.”

The result of this extensive renovation has not only been a highly satisfied client, it has been recognized as a finalist for numerous design and construction awards, including three Georgies and two National SAM Awards, including Best Renovation in Canada. Jones is pleased at the recognition which the home is receiving by her peers in the home renovation industry. “You do your best to fulfil your clients’ needs first, and perhaps winning awards is in the back of your mind. This one turned out great, achieving both.”

 

Read more from Design, Design Trends

Comments are closed.